Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2014 16:23 - За възраждането на социализма
Автор: ilg Категория: Политика   
Прочетен: 630 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Обществото се развива по своите обективни закони. Затова съм твърдо убеден, че капитализмът е в непреодолима криза и идва времето на възраждането на социализма. Причината СССР да се развали е главно във върхушката на комунистическата партия, на КПСС, особено когато генерален секретар на партията бе М. Горбачов. И днес в някои страни социализмът продължава да съществува. Октомврийската социалистическа революция през 1917 г. бе началото на социализма. Но условията тогава и сега са съвсем различни. Независимо, че К. Маркс предвиждаше, че социализмът ще се зароди в някои от развитите в икономическо отношение страни, той стана факт в Русия. Искам накратно да припомня как се осъществи това.

В началото на XX век Русия тепърва започна да се развива като индустриална държава. Но тя загуби войната с Япония. През 1917 г. Русия беше във война с Германия. Тя не беше подготвена за тази война. Нито с въоръженията, нито с бита на воюващите войници. Работниците и особено селяните не желаеха да воюват. Много войници напускаха окопите и се връщаха нелегално от фронта. Правителството на Русия не желаеше да прекрати войната. Освен това не желаеше да върне земята на селяните. Цар Николай се отказа от короната и правителството на Русия искаше да проведе буржоазно-демоктратична революция и да се развива по-активно капитализмът в Русия. Създадоха Учредително събрание. Индустриализацията на Русия се извършваше в големите градове. В същото време болшевиките искаха да се прекрати войната и да се даде земята на селяните и с това спечелиха доверието на населението.

Ленин и неговите съмишленици решиха, че е дошло времето за извършване на революцията. Те създадоха паралелна власт – съветите – и разтуриха Учредителното събрание. Цялата власт бе в ръцете на съветите, а в тях мнозинство имаха болшевиките.

Съпротивата беше незначителна. Народът – работници и селяни – подкрепиха революцията. Сключиха мирен договор с Германия и спряха участието на Русия във войната, макар и с цената на сериозни отстъпки.

Селяните получиха земя и подкрепиха революцията. Тя беше подкрепена и от левите есери. Положението в икономиката беше много тежко главно поради водената война и продължилата около 5 години гражданска война. По инициатива на Ленин се започна нова икономическа политика, НЕП. Направи се компромис и се реши да се даде възможност за развитие на частната търговия, за да се задоволят елементарните нужди на хората. Авторитетът на болшевиките растеше бързо. И ако в 1917 г. членове на комунистическата партия бяха около 25-30 хиляди, след няколко години те бяха повече от 150 хиляди. Как се вижда, условията в Русия са позволили на Ленин да не се съобрази с тезата на Маркс. Революцията се осъществи в не до там развита в икономическо отношение страна.

Вярно е, че бъдещето не е на капитализма, а на социализма. Но социализмът може да се развива при определени условия. Какви са те?

Преди всичко трябва да има авангард, една партия да бъде начело на властта. Тя може да е комунистическа или типична автентична социалистическа. Освен комунистическата партия в авангарда може да бъде и друга, земеделска партия, както беше в България преди години. Може да е някоя прогресивна социалдемократическа партия.

Но при всички случаи многото партии, както е сега в повечето капиталистически държави, само заблуждават хората и са в интерес на капитала. Да вземем за пример изборите за парламент на Европейския съюз.

В България Бойко Борисов се хвали, че е победител в тези избори. Но в България участваха в изборите около 35% от гражданите. От всички избиратели само около 10 или 12% са гласували за Борисов. Това демокрация ли е? Неотдавна един автор в своя статия във вестник "Нова Зора" цитира един гръцки философ, живял преди хиляди години. "Искате ли едно общество да се провали, направете го демократично. След това спокойно изчакайте и то само ще се провали."

Многопартийността е една измама за хората.

Друго условие за развитие на социалистическото общество е начело на държавата да бъдат преди всичко многообразовани, със социалистически разбирания хора, а също и много опитни политици, които да работят в интерес на обществото, а не на капитала.

По време на социализма в общините работеха много опитни служители, специалисти в различни области. Те подготвяха решенията по различни въпроси. Съветниците се събираха за ден-два да обсъдят и решават тези въпроси. Те не получаваха никакви заплати. Депутатите също не получаваха заплати. Те се събираха на заседания, за да приемат закони. При социализма понятието "конфликт на интереси" не съществуваше. Всички решения се вземаха в интерес на обществото.

Да, и при социализма има недостатъци и грешки. А при капиталистическа България да не би всичко да е наред?

Историческият опит ни показа, че социализмът не е хрумване на някои хора, а резултат от оценка на обществото и неговото развитие на много подготвени, образовани хора на науката. Хора, които цял живот се занимават с изследвания на развитието на обществото и предлагат решения, които са в интерес на обществото, а не на някоя класа, главно капиталистическа.

Ако се върнем назад, ще видим, че социализмът се осъществи благодарение на хора като Маркс, Енгелс и Ленин.

Ако искат да преодолеят някои грешки, ръководителите на комунистическите партии трябва да се съобразяват с науката, със собствения си опит, а и с настроенията и жизнения опит на обикновените хора.

Друго условие, което се изисква, е ръководителните да се допитват постоянно до обикновените хора, и ако трябва, да ги убеждават по редица важни за всяка страна въпроси.

Спомням си, когато в Съветския съюз, на конгреса на КПСС, преди да напусне този свят, Сталин предупреждаваше гостите на конгреса, дошли от различни страни. Цитирам по памет: "Другари комунисти от различни страни, днес буржоазията не е в състояние да защитава националните интереси на своите държави поради това, че нейните глобални интереси са да експлоатира хората и в други страни, а не само в своите. Затова ако искате да спечелите доверието на хората, вие сте тези, които трябва да защитават интересите на своите страни."

Така ли е сега в света, в който живеем? Защо в Гърция поискаха от Китай да инвестира милиарди долари? Или Унгария, независимо, че министър-председателят не е комунист, се обърна към Русия и сключи договор Русия да построи в Унгария атомна централа, въпреки нежеланието на Брюксел и Вашингтон? А ние в България за всичко слушаме Европейския съюз и САЩ, не смеем да отнемем лиценза на електроразпределителните дружества, независимо, че не сме доволни от тяхната дейност. Нещо повече, позволяваме на САЩ да направят своя база в България и я наричаме "българо-американска" с редица скрити от хората клаузи. Не ми е известно дали получаваме за базата долари като наем.

Друг въпрос за социализма, който ни предстои. Може ли да се допусне дребна частна собственост в социалистическото общество? Да, но само при определени условия. А именно – да има авангардна партия, която отговаря за всичко.

Въобще, може много да се говори за това, как да се развива социализмът в бъдеще. Но е напълно ясно, че в различните страни по различен начин ще се осъществи социалистическата система. Зависи от развитието на всяка страна, доколко е развита икономиката, от традициите на народа, от това дали комунистическа или истинска социалистическа партия ще бъде авангард на процеса към създаване на социалистическо общество.

Разбира се, в България сега не може да се възроди социализмът, защото сме членове на НАТО и Европейския съюз. Ние сме малка държава, няма и комунистически авангард за това. Но нищо не пречи да възстановим индустрията и селското стопанство до степен такава, че много от напусналите България да се завърнат и тук да работят. Да няма 15–20% безработица, а поне да спадне до 6–8%.

Необходимо е да разберем, че от Европейския съюз подкрепа в това отношение не можем да очакваме. Нито от САЩ.

Да подобрим отношенията си с Русия, Източна Азия, Южна Корея, Япония и особено Китай, който може бързо да помогне с инвестиции за развитието на България.

Дали по революционен или еволюционен път социализмът ще се възроди, при условие, че комунистическа или социалистическа партия ще е на власт? Може би ще се сбъдне прогнозата на Маркс, че някоя по-развита капиталистическа страна ще направи това?

Може много да се говори как да възстановим социализма. Има и ще има различни виждания по този въпрос. Това е естествено.

Бъдещето изисква да се ползва опитът на миналите поколения, но съобразно новите условия, в които живеем сега.




Гласувай:
0



1. getmans1 - Да живеят всички БКП-та по земните ...
14.07.2014 18:04
Да живеят всички БКП-та по земните кълбета!
цитирай
2. aboychev - ТАКА СЕ ПИШЕ САМО АКО
15.07.2014 10:40
СИ БИЛ ПРЯК СВИДЕТЕЛ НА СЛУЧИЛОТО СЕ
СЪМНЯВАМ СЕ ЧЕ СИ НА 100 И КУСУР ГОДИНИ.
ОЧЕВИДНО СИ ОТ ОНИЯ,
ДЕТО СА ГОТОВИ НА ВСИЧКО ЗА ДА СИ ОСИГУРЯТ "ПОМАГАЧИ" ОТ ВЪН ЗА ДА НАЛОЖИШ СОЦИАЛИЗМЪТ СИ НА ДРУГИТЕ ТУК.
РОДИЛ СЕ Е НОВИЯТ ЛЕНИН,
ДА ОЧАКВАМЕ МАСОВИТЕ УБИЙСТВА И ГРАЖДАНСКИ ПОГРОМИ В
ИМЕТО НА ОКОНЧАТЕЛНАТА ПОБЕДА НАД КАПИТАЛИЗМА.
В ИЗТОЧНА УКРАЙНА ВЕЧЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ilg
Категория: Политика
Прочетен: 19358
Постинги: 22
Коментари: 6
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930